Voor- en nadelen

Er zijn veel voordelen aan een koolhydraatarm dieet. Het is niet alleen zeer gezonde voeding, maar zorgt ook dat je afvalt op een goede manier, zonder dat je spiermassa afbreekt. De meeste producten zorgen voor een vol gevoel gedurende de dag, zodat je minder snel de neiging krijgt om lekkere dingen te eten. Koolhydraatarm eten bestaat vooral uit eiwitten en vetten, je lichaam haalt hier zijn energie uit en zo verbrand je meer vet. Koolhydraat rijke producten zorgen ervoor dat je veel sneller weer trek krijgt en dus gedurende de dag meer en sneller eet, dan wanneer je koolhydraatarme producten eet. Naast het afvallen, is het ook een feit dat je je er veel beter en fitter door gaat voelen. De eerste weken zijn waarschijnlijk even wennen, maar daarna wil je niet meer anders. Je concentratievermogen wordt beter, je gaat steeds beter en sneller vet verbranden en je spieren worden er sterker van. Na verloop van tijd zul je er een jongere en gezondere uitstraling van krijgen en een hogere weerstand ontwikkelen. De nadelen van een koolhydraatarm dieet zijn dat je in het begin moeite kan hebben om het vol te houden. Je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetschema en het duurt dus ook een aantal weken voordat je de eerste resultaten ervan ziet. Hou je het echter wel vol, dan wegen de voordelen veel zwaarder dan de nadelen.

Producten

Producten die rijk zijn aan koolhydraten zijn alle brood producten, aardappels en alle producten die zetmeel bevatten, suiker en honing, graanproducten zoals pasta en rijst. Fruit is ook een product waar je mee uit moet kijken, fruit bestaat voornamelijk uit water en fruitsuikers en bevat dus ook veel koolhydraten. Frisdrank en vruchtensappen zijn ook uit den boze, deze bevatten heel veel suikers, ook de light producten kun je beter laten staan door de toevoeging van ongezonde suiker vervangers. Koolhydraatarme producten zijn onder andere, eieren, groente, peulvruchten, vis, vlees en kip.

Koolhydraatarm ontbijt

Bij een gezond eetschema is een koolhydraatarm ontbijt heel belangrijk. Een ontbijt is de basis van je dag en zorgt er voor dat je genoeg energie blijft houden gedurende de dag.
Er zijn tegenwoordig verschillende diëten te vinden op koolhydraatarme basis. Via het internet kun tal van recepten vinden die weinig tot geen koolhydraten bevatten. Denk je aan ontbijt, dan denk je vaak gelijk aan brood. Brood past niet in het dieet door de grote hoeveelheid koolhydraten. Wel heb je tegenwoordig veel vervangende producten voor brood. Koolhydraatarm brood is makkelijk zelf te bakken of te verkrijgen in de grotere supermarkten. Er zijn ook vele andere variaties zoals koolhydraatarme muffins, pannenkoekjes, wafels en crackers. Met eieren kun je heel veel kanten op, koken, bakken of een omelet met bijvoorbeeld groente of champignons. Yoghurt met peulvruchten is ook een goede starter van de dag. hütenkäse, feta kaas, mozzarella of geiten kaas zijn ook koolhydraatarm, maar bevatten wel meer vetten, een tomaat gevuld met kaas is ook een lekkere variatie op je ontbijt. Kruidenthee, water en koffie passen prima bij het ontbijt. Als vervanging op kant en klare dranken, kunt u af en toe een lekkere smoothie maken met vers fruit.